Blockchain, hvad er det?

Hvad er blockchain?

Blockchain som begreb kan bedst beskrives som en ny type database – altså en metode til at gemme data på computere og netværk. Denne nye type opbevaring virker som en voksende serie, hvor ny data kædes sammen med allerede eksisterende data. Hvert led I kæden kaldes en ‘block’ og heraf navnet Blockchain.

Data på blockchainen kan være alle slags optegnelser, lige fra krypterede serienumre til digitale malerier. For eksempel kunne det være information om hvem der har overført penge til hvem, så på den led kan systemet virke som ét stort overførselsregister eller en slags gigantisk bankbog med optegnelser over alle midler og transsaktioner.

En blockchain kan laves og vedligeholdes på én computer, men for kryptovalutaer som Bitcoin og Ethereum er der ingen central computer der kontrollerer blockchainen. Derimod styres deres blockchains offentligt via et åbent computernetværk, der er sikret via kryptering så ingen uretmæssigt kan modificere data.

Information om blockchain

• Der findes mange forskellige blockchain systemer
• Blockchain er basalt set en decentraliseret database, spredt ud over computere i hele verden
• Teknologien fjerner mellemmænd, hvilket øger innovation
• Der opnåes høj gennemsigtighed, da alle transaktioner er offentlige

Hvad kan det bruges til?

Et utraditionelt eksempel er Mærsk, der er gået sammen med IBM om at udvikle et system til håndtering af shipping bestillinger baseret på blockchain. Systemet blev lanceret i august 2018, og forventes at kunne fjerne op til 15% af prisen på shipping, når det er fuldt ud implementeret. Det skal skabe tillid og ensretning i det papirarbejde, som shippingbranchen ellers ofte tumler med.

Kommer vi alle til at bruge blockchain?

Ja, formentlig, men de fleste blockchains er ikke lavet til direkte brug af hr. og fru. danmark, men derimod til at støtte den økonomiske infrastruktur. I Danmark kunne man forstille sig at der kommer en dansk digital krone og når man er på ferie i et andet land, kan man betale med danske kroner. Bag om systemet bliver den øjeblikkeligt konverteret fra danske kroner til en specifik kryptovaluta, der veksles om til valutaen i det land man befinder sig i. Styrken ved blockchain systemer er at det går utrolig stærkt at betale og det er til glæde for køberen og sælgeren.

Der er med blockchain ikke alene tale om en teknologi, der tjener som platform for kryptovaluta, men en teknologi, der kan anvendes på enhver form for digitaliseret data, uanset om disse vedrører sundhedsinformation, forsikringer, skatteinformationer, lån, vareindkøb eller kontraktvilkår. Mulighederne er derfor enorme, og flere spår teknologien til at blive det største siden kommercialiseringen af internettet.